De stroomkabel (Interconnector) tussen Zweden en Litouen komt bij Klaipeda in Litouwen aan land. Na aanlanding moet de kabel nog onder een drukbevaren lagune door. Voor de Litouwse klant een enorme opgave om te voldoen aan de eisen die kabelfabrikant ABB gesteld had. De in het Engels gestelde werkbeschrijvingen (method statements) gaven ook veel hoofdbrekens aan het begin en lopende het gehele project.
Er waren geen hoge eisen aan de warmtegeleiding gesteld, maar de leidinglengte om te verpompen erg lang. Daarom is gekozen voor Fluïddämmer voor de lange mantelbuizen met kabel. Deze Fluïddämmer voldeed aan de warmtegeleidende eigenschappen die gevraagd werden. Deze Dämmersoort is, na menging, extreem vloeibaar en daardoor geschikt voor lange afstanden.
Klaipeda ligt ook in de EEG. Hier zien we dus het grote voordeel van onze econonische gemeenschap. Geen import, weinig papieren, snelle afhandeling. De logistieke uitdaging lag ook in de mogelijkheid van maar één veerboot per dag. Met een planning om het werk in 2 x 4 dagen af te ronden diende er dus goed gepland te worden. Twee leidingen van 1.620 meter en twee leidingen van 850 meter waren voor de eerste week voorzien. Dit betekende 7 bulkwagens en onze mengeinstallatie op de veerboot.
De klant, die eerst wel eens wilde zien hoe Dämmer eruit ziet liet ons eerst een leidinkje van 430 meter vullen. Het betekende wel dat er 7 bulkwagens op locatie een hele dag in de wacht stonden(wachturen, retourboekingen kunnen niet uitgevoerd worden etc.)
Kortom nog een dag later mocht men beginnen met de twe langste mantelbuizen met daarin de kabel uit Zweden.
Het werk is naar tevredenheid van de klant, iets verlaat opgeleverd.